Rabu, 19 September 2012

kek lapis asam manis recipe


hello lovely kek .... 
sesiape yg membace entry ni mesti penggemar cake ni an 
someone request recipe ni . so why not we share what we knew right ?
sebelum tu miss apple nk tnye 
adakah anda seorng yg penyabar ??
adakah anda seorg yg penyabar ??
dan 
adakah anda seorg yg penyabar ?? 
hehehehe "npe miss apple merepek ni "
actually when u make this kind of cake , u all kene byk bersaba ....
KEK LAPIS ASAM MANIS MEMERLUKAN 
1. kekemasan 
2. kreatif
3. bersih 
4. tersusun 

MISS APPLE WHERE IS UR RECIPE I NEED IT 
ouh ok ok sorry sje nk berleter dlu kn nasihat itu penambah pengetahuan heehehe 

sediakan bahan dlu taw 

1. mentega / butter cup / golden chuan 
2. telur ayam 10 biji 
3. kaya (tin kacil )
4. 1/2 susu pekat manis 
5. 1 gelas horlick 
6. biskut marie original yang telah dikisar (3 gelas)
7. gambir masam manis ikut cita rasa
8. baking powder 1 sudu teh
9. perisa vanila 1 sudu teh
10. pewarna (hijau, merah jambu , kuning telur ) or it depend on u 

now we can start


pukul telur dan mentega sampai kembang , kemudian masukkan 1 tin kaya , dan mixer sampai sebati , selepas itu masukkan susu pekat manis dan perisa vanilla secara serentak , kemunian masukkan horlick dan biskut marie yang telah dikisar gaulkan sehingga sebati dan yang terakhir masuk kan baking powder dan gaul lagi sehingga sebati . 

kemudian bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bahagian 
setiap bahagian di campurkan dengan pewarna yang berbeza

WARNING !!!!!!!
Panas kan periuk kukus terlebi daulu sebelum mengukukus aduanan anda 

dan cara yang terakhir skali masukkan aduanan warna pertama kedalam periuk kukus tunggu sehingga masak dan susun gambir asam manis tersebut quantity bergantung pada keinginan rasa anda . ulangi cara tersebut sehingga adunan habis . 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan