hello lovely kek ....
sesiape yg membace entry ni mesti penggemar cake ni an
someone request recipe ni . so why not we share what we knew right ?
sebelum tu miss apple nk tnye
adakah anda seorng yg penyabar ??
adakah anda seorg yg penyabar ??
dan
adakah anda seorg yg penyabar ??
hehehehe "npe miss apple merepek ni "
actually when u make this kind of cake , u all kene byk bersaba ....
KEK LAPIS ASAM MANIS MEMERLUKAN
1. kekemasan
2. kreatif
3. bersih
4. tersusun
MISS APPLE WHERE IS UR RECIPE I NEED IT
ouh ok ok sorry sje nk berleter dlu kn nasihat itu penambah pengetahuan heehehe
sediakan bahan dlu taw
1. mentega / butter cup / golden chuan
2. telur ayam 10 biji
3. kaya (tin kacil )
4. 1/2 susu pekat manis
5. 1 gelas horlick
6. biskut marie original yang telah dikisar (3 gelas)
7. gambir masam manis ikut cita rasa
8. baking powder 1 sudu teh
9. perisa vanila 1 sudu teh
10. pewarna (hijau, merah jambu , kuning telur ) or it depend on u
now we can start
pukul telur dan mentega sampai kembang , kemudian masukkan 1 tin kaya , dan mixer sampai sebati , selepas itu masukkan susu pekat manis dan perisa vanilla secara serentak , kemunian masukkan horlick dan biskut marie yang telah dikisar gaulkan sehingga sebati dan yang terakhir masuk kan baking powder dan gaul lagi sehingga sebati .
kemudian bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bahagian
setiap bahagian di campurkan dengan pewarna yang berbeza
WARNING !!!!!!!
Panas kan periuk kukus terlebi daulu sebelum mengukukus aduanan anda
dan cara yang terakhir skali masukkan aduanan warna pertama kedalam periuk kukus tunggu sehingga masak dan susun gambir asam manis tersebut quantity bergantung pada keinginan rasa anda . ulangi cara tersebut sehingga adunan habis .
Tiada ulasan:
Catat Ulasan